042-16 90 30 info@navet.se
Välj en sida

Senaste nytt i Dynamics 365 Business Central med NAVET Affärssystem

Hösten har sannerligen anlänt men det finns en del ljusglimtar att se fram emot. Microsoft släpper nämligen en ny version av Dynamics 365 Business Central!

Två gånger om året, i april och oktober, släpps så kallade major-uppgraderingar där versionsnumret ökar ett heltal, denna gång från version 18 till 19. Varje månad mellan major-uppgraderingarna släpps även minor-uppgraderingar där förstadecimalen i versionsnumret räknas upp. Så för att vara exakt går vi nu från 18.5 till 19.1. Det som är spännande är dock inte versionsnumret utan innehållet. Minor-uppgraderingarna syftar till att hantera buggfixar och göra mindre prestandaförbättringar. Dessa installeras nattetid, ofta utan att kunden märker att en ny version har tagits i bruk. Major-uppgraderingarna är däremot mer omfattande och genererar många spännande nyheter, samtidigt som rådgivning behöver tillföras innan den nya versionen implementeras.

Nedan listar vi de enligt oss mest intressanta nyheterna i version 19, eftersom de påverkar våra kunders vardag på ett positivt sätt:

 • Standardradtyp i försäljnings- och inköpsdokumenten
  Oavsett om ditt företag handlar med fysiska varor eller bara använder Business Central för att bokföra ekonomiska transaktioner, hanterar du förmodligen någon typ av köp- eller försäljningsdokument. Nu kan du ange en standardtyp för de här dokumenten och spara lite tid när du förbereder dem. I den här versionen kan du välja den standardradtyp som ska föreslås när du skapar nya dokument. Standardvärdet påverkar endast den första raden och naturligtvis kan du ändra typen på raden om det behövs.

 • Avrundning för basenhet
  Du kan tilldela artiklar en basenhet, men artiklar kan ha mer än ett användningsområde och säljas, inlevereras eller konsumeras i olika enheter vid försäljnings-, inköps- och produktionsprocesser. Det betyder att det är viktigt att kunna hantera objekt i alternativa måttenheter, beroende på processen, och kunna konvertera dessa mått exakt till basenheten. I den nya uppdateringen kommer du kunna ange en avrundningsprecision för basenheter för att undvika avrundningsproblem när alternativa måttenheter används.

  Anta att du inlevererar 1 kartong som innehåller 6 artiklar från din leverantör. När artiklarna anländer till lagret upptäcker du att 1 av dessa 6 artiklar saknas. Du bestämmer dig för att inte bokföra inleveransen på 1 kartong, utan i stället ändra antalet till 5/6 stycken. Detta kommer att konverteras till en inleverans på 4,99998 stycken. För att konvertera detta till ett heltal, kan du med hjälp av fältet Avrundning för antal ange ett värde som till exempel konverterar antalet till 5 stycken.

 • Visa Power BI-rapporter från alla arbetsytor
  Det är viktigt att kunna vara flexibel i både arbetet och arbetsytan. I Power BI har det funnits namngivna och delade arbetsytor, i Business Central har du dock bara kunnat använda standardarbetsytan och dem som tillhandahålls av Business Central.  Om du använder Power BI-rapporter kan du nu bädda in rapporter från alla dina personliga eller delade Power BI-arbetsytor direkt i Business Central. Mer integration, bättre delning.  

Ovanstående punkter är bara ett axplock av de nyheter som lanserats. Kontakta oss på NAVET Affärssystem om du har några frågor och funderingar eller vill diskutera uppdateringarna mer djupgående. Vi tycker alltid det är roligt att få diskutera sådana saker på djupet med våra engagerade kunder. Läs mer on NAVET Affärssystem HÄR.