042-16 90 30 info@navet.se
Välj en sida

”Om du lyckas i Malmö kan du lyckas i hela världen”

Öresundsregionen är det möjligas plats. Allt fler högkompetenta, kreativa och spännande människor lockas av näringslivets dynamik, regionens livskvalitet och den centrala placeringen i norra Europa.
På Bättre affärer-dagen i Malmö den 18 november samlade Navet inte mindre än 14 personer på scen som var och en på sitt sätt är en möjliggörare av en attraktiv region.
”Om man lyckas med sin affär i Malmö kan man lyckas i hela världen”, säger Göran Nilsson, global chef för Ikeas varuhus.

Deltagarna på scen representerar någon av pusselbitarna infrastruktur, energitillgång, innovation/entreprenörskap samt kultur och idrott. Navet anser att detta är viktiga pusselbitar som är avgörande för att Greater Copenhagen ska attrahera fler företag och människor och på så sätt bli ännu intressantare att bo och verka i.

”Vår region har både stolthet och förebilder att se upp till, människor som kan inspirera till fortsatt utveckling. Regionens tillväxt fortsätter i fråga om både ekonomi och livskvalitet. De talare vi bjudit in till Bättre affärer-dagen är alla på något sätt en möjliggörare av detta. Vi vill inspirera, utmana och visa hur vår region kan växa sig ännu starkare”, säger Göran Hellström, VD på Navet.

Under moderator Henrik Mitelmans ledning (fristående konsult och krönikör i Dagens Industri) kunde cirka 250 besökare på plats och 100 gäster digitalt ta del av en mycket namnkunnig talarlista på plats i Malmö Live.

Först ut var Göran Nilsson som egenskap av general manager på Ikeas varuhusbolag Ingka Services deltar i planeringen av Ikeas globala butiksnärvaro. En satsning på ett ”retail campus” i Malmö pågår där 2 miljarder kronor investeras i ombyggnad av det befintliga varuhuset I Hyllie.

”Vi tror att Malmö är en lämplig plats för det här, inte bara för att vi har kontor i Malmö och Helsingborg, utan även för att det är en intressant lokal marknad. Malmö är den fjärde mest mångfaldiga staden i världen efter New York, London och Paris. Om vi hittar ett koncept som går bra lokalt här kommer det att gå att skala upp globalt”, säger Göran Nilsson.

Samtidigt har Öresundsregionen utmaningar. Tillgången på lokalt producerad energi är en sådan. Morten Dyrholm, vice VD på vindkraftsverkstillverkaren Vestas, ger recepten på hur vår region kan förbättra tillgången på förnybar energi markant.

”Finansiellt, och tekniskt är vi redo att snabbt ställa om till 100 procent förnybar el i regionen. Det som hittills hindrat är politisk och byråkratisk tröghet. Varför knyter vi till exempel inte samman de danska och svenska elnäten? Men den goda nyheten är att politikerna nu visar upp en genuin vilja att agera mot bakgrund av klimatkrisen”, säger han.

Raskt över till fastigheter, ett vitalt område som spänner från integration av nyanlända till nybyggda bostäder, servicefunktioner och premiumkontor i A-läge. Båda behövs och representeras av Petra Sörling, VD för Rosengård Fastigheter samt Biljana Pehrsson, VD för fastighetsbolaget Kungsleden som står inför en fusion med Castellum vilket kommer att bilda Sveriges största fastighetsbolag.

”Vi står i begrepp att stadsutveckla Rosengård från en miljonprogramsförort till ett område där fler kan och vill bo, jobba och vara i. Ett av de aktuella projekten är Culture Casbah som kommer att byggas som ett stråk genom området. En ny tågstation är på plats och utöver hyres- och bostadsrätter blir det sport- och kulturaktiviteter, affärer och matställen”, säger Petra Sörling.

Och apropå stolthet. Petra Sörling är ordförande i Svenska Bordtennisförbundet och styrelseledamot i svenska Olympiska kommittén. Hon aspirerar dessutom på posten som ordförande i den internationella motsvarigheten. Om hon blir vald blir Petra en av världens mäktigaste idrottskvinnor.

Det som gör Skånes västsida, från Malmö till Helsingborg, så unikt dynamiskt i Sverige är entreprenörskapet och innovationerna. Andelen entreprenörer som brinner för sina idéer är hög och samarbetet med akademin skapar en fruktbar allians, ofta inom högteknologiska och nydanande branscher. Peter Lübeck, VD för dataspelsutvecklingsklustret Game Habitat och utvecklingshuset DevHub, befinner sig därför på helt rätt plats.

”Spelutveckling sysselsätter 15 000 personer i regionen. Vi lockar de bästa från hela världen eftersom vi kan erbjuda både de mest intressanta projekten och en hög livskvalitet. Många som kommer hit från andra länder för att utföra ett specialistuppdrag väljer att stanna”, säger han.

En annan innovatör och serieentreprenör är Christer Fåhraeus, bland mycket annat upphovsman till börssuccén Cellavision, VD för läkemedelsföretaget EQL Pharma samt VD för investmentbolaget Fårö Capital.

”Kopplingen mellan akademi och näringsliv är väldigt viktig. Regionen har spetsuniversitet vilket skapar grogrund för entreprenörskap och innovationer, inte minst tack vare lärarundantaget som ger enskilda forskare personlig immateriell rätt till innovationer som görs inom ramen för universitetstjänsten. Om jag får önska något mer så vore det mer riskkapital i regionen. Ett par riktigt stora investeringsfonder skulle inte skada”, säger han.

Han får medhåll av Charlotta Johnsson, rektor för Campus Helsingborg, en del av Lunds universitet. I Helsingborg finns av hävd en stor kompetens inom handel, logistik och infrastruktur. Själv är hon professor i reglerteknik där hennes forskning fokuserar på automation och smart industri. Det kan låta långt från handeln, men det är faktiskt tvärtom. Se bara på de superautomatiserade fullfillment centers som nu byggs av e-handelsföretagen.

”Vi ser tillsammans med näringslivet på förutsättningarna att etablera en handelshögskola i Helsingborg. Det skulle rimma bra med stadens dominerande branscher”, säger hon.

Charlotte Ljung är ett exempel på att gamla beprövade idéer inte behöver stänga dörren för nya idéer. Som tredje generation i ägarfamiljen till sängtillverkaren Dux har hon startat den digitala tjänsten Endbright, ett ”one stop shop” med juridisk rådgivning, ekonomi och välmående kring separation och skilsmässor.

”Vår region har fantastiska möjligheter, inte minst med mångfalden och de mjuka värdena”, säger hon.

Lina Lindén leder som VD annonsförmedlingsföretaget Wavemaker som agerar länk mellan annonsör och medieplattform. Företaget har nyligen öppnat kontor i Malmö och har sedan tidigare kontor i Stockholm.

”Vi ska finnas på plats för våra lokala kunder, men också knyta samman regioner och länder. Dessutom ser jag fram emot att få prata med Navet om AI och en datadriven affär, säger hon med en blinkning.

Sist men inte minst har vi kulturen och idrotten. Tv-serierna Bron och Den tunna blå linjen har blivit tittarsuccéer över hela landet och formaten går nu på export över hela världen. Serierna sätter regionen på kartan och den höga kvaliteten i manus och produktion skapar en känsla av stolthet hos alla skåningar, även om serierna tidvis visar upp en utmanande bakgård.

Martin Persson är exekutiv producent på tv-produktionsbolaget Anagram som producerat Den tunna blå linjen.

”Det finns en stark självkänsla i det här att bli sedd. När vi till exempel behöver hjälp från kommunen för tillgång till inspelningsplatser så öppnas alla dörrar”, säger han.

En annan stolthet är Malmö FF, fotbollsklubben med den största bredden, ungdomsverksamheten, sociala engagemanget och inte minst Sveriges bästa A-lag på herrsidan. VD för Malmö FF är Niclas Carlnén.

”När vi spelar Champions League och tar emot några av världens bästa lag på hemmaplan så visar vi att allt är möjligt. Och om vi kan vara förebilder kan vi också bidra till ett bättre samhälle. Fotboll förenar och skapar delaktighet. Därför har föreningen ett stort socialt engagemang. Om vi kan intressera unga killar och tjejer för fotboll i stället för att de är ute på bus kommer vi att medverka till att fler ungdomar i årskurs nio för gymnasiebehörighet”, säger han.

Sponsor av Malmö FF:s hemmaarena är installationsföretaget Eleda, med dotterföretaget Akea. Ingemar Queckfeldt är sponsoransvarig på Akea.

”Vi har valt föreningslivet för vårt sponsorskap eftersom föreningar gör mycket gott för samhället genom att bidra till medlemmarnas engagemang från unga år. Samtidigt skapar vi värdefulla nätverk för vår bolagsgrupp. Det är en win-win”, säger han.

Regionen har som sagt sina utmaningar. En stor andel utlandsfödda som inte blir delaktiga i samhället är en av dem. En person som tar tag i dessa utmaningar är, lite överraskande, Steve Angello, medlem i den världsberömda house-trion Swedish House Mafia. Vad han säger har vi skrivit en egen artikel om. Den finner du på www.navetanalytics.se. Likadant har vi gjort för Alexander Bard som fick avsluta en fartfylld dag med sina samtids- och framtidsspaningar och varför även han ser en ljus framtid för Greater Copenhagen.