042-16 90 30 info@navet.se
Välj en sida

Backahill avyttrar dotterbolaget AB Cernelle

Den familjeägda koncernen Backahill AB som kontrolleras av familjen Erik Paulsson har ingått avtal om att sälja samtliga aktier i dotterbolaget AB Cernelle  till tyska läkemedelskoncernen Dermapharm AG. NAVETCorporate finance har tillsammans med Västra Hamnen Corporate finance agerat finansiella rådgivare till Backahill i försäljningsprocessen.

AB Cernelle är ett svenskt läkemedelsföretag med forskning, utveckling, tillverkning och distribution av läkemedel inom urologin, med särskild fokus på kronisk prostatit (CP/CPPS) och godartad prostataförstoring (BPH). Företaget har utvecklat växtbaserade läkemedel av högkvalitativa pollenextrakt sedan 1953. Med mer än 67 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol® ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Bolaget omsätter 70 Mkr med god lönsamhet och har ca 40 anställda på anläggningen i Välinge utanför Ängelholm.

Tyska Dermapharm AG är en börsnoterad läkemedelskoncern verksam inom specialläkemedel, generiska och receptfria produkter. Omsättningen 2020 var 794 miljoner euro och man har ca 2 300 anställda medarbetare i Tyskland och internationellt. Koncernen äger mer än 1300 egna marknadsföringstillstånd som innehåller mer än 380 farmaceutiska ingredienser.

Köpet avser 100% av aktierna och affären beräknas vara klar i slutet av november.  

– Vi har haft en lång och mycket intressant tid som ägare till Cernelle som utvecklats mycket positivt under vd Ken Tinebos ledning. I Dermapharm får Cernelle en ägare som kan fortsätta att utveckla och supportera bolaget på den expansion, både geografiskt och produktmässigt, som man nu jobbat strategiskt mot ett antal år. Försäljningen av Cernelle är helt i linje med Backahills strategiska inriktning, där vi fokuserar på vår kärnverksamhet inom fastighets- och destinationsutveckling, säger Lennart Mauritzson, vd och koncernchef i Backahill AB.