042-16 90 30 info@navet.se
Select Page

JKAB Arkitekter

JKAB Arkitekter arbetar med uppdragsgivare över hela Sverige. Kärnan i erbjudandet är att skapa god ekonomi, estetik och funktion. Företagets arkitekter och byggingenjörer har byggt ett gediget varumärke inom industrifastigheter för logistik- och livsmedelsproduktion. Idag är arkitektbyrån ett välmående företag, men 2011 var situationen en annan. Då stod man inför ett generationsskifte när grundaren Lars Jongård var redo att lämna över till sina barn. Men hur skulle skiftet ske och hur skulle företaget rustas för framtiden? Navet hade svaren i en helt ny affärsplan som visade sig vara guld värd.

– Vi var kloka nog att inse att vi faktiskt inte var analytiska nog att själva hantera generationsskiftet. I familje­företag blir man lätt hemmablind och har svårt att ifrågasätta och utmana på rätt sätt. Det behövde vi helt enkelt hjälp med, berättar Magnus Jongård som är VD och delägare tillsammans med sin syster Ulrika Jongård.

Generationsskiftets vedermödor
JKAB Arkitekter hade flera utmaningar inför generationsskiftet. Det analytiska ifrågasättandet saknades, beroendet av ett fåtal stora kunder var riskfyllt och affärsmässigt hade man lagt för många ägg i samma korg. Att vända på alla stenar och se nya möjligheter blev fokus i det omfattande affärsplanearbetet som Navet genomförde.

– Tillsammans med konsulterna utvecklade vi en vass affärsplan. Ännu viktigare, vi fick hjälp med att strukturera upp ett nästan nytt företag och hitta en ny färdriktning, säger Magnus, som idag leder företaget med tio medarbetare.

Byggde inifrån och ut
Ett digert analysarbete fokuserade bland annat på nya affärsmöjligheter och klassisk ordning och reda. Det fanns ett behov av att stärka företaget inifrån. Nya strukturer och roller skapades enligt ”rätt person på rätt plats.” Man satsade även på att skapa mindre sårbarhet med fler uppdragsgivare och större långsiktighet.

– Vi hade inte klarat generationsskiftet utan extern hjälp. Med seniora konsulter som vågade ifrågasätta och ge kvalificerad rådgivning är vi idag ett starkare företag. Samarbetet med Navet har fortsatt inom affärsutveckling, vilket visar att Navet kan ge ett brett stöd och följa oss i vår fortsatta expansion, avslutar Magnus Jongård.

GN Transport

Vive la France! Så kan man kort beskriva GN Transports affärsidé. Detta franska fokus är också...

read more

Aluflex

AluFlex startades 1987 i Helsingborg och erbjuder ett brett sortiment av automationsprodukter och...

read more

Dogman

Dogman importerar, distribuerar och marknadsför produkter till djurägare, och med 8000 artiklar är...

read more

PreZero

Idag är avfall närmast att jämföra med en resurs eller i vissa fall en råvara. Det har...

read more