042-16 90 30 info@navet.se
Select Page

Microsoft Dynamics 365 Business Central- Ett ekosystem av kraftfulla lösningar

Microsoft erbjuder rikligt med tjänster som är oslagbara för dig som företagare. Här får du med hjälp av Navet Affärssystem en inblick i det kraftfulla utbudet med fokus på Affärssystemet Business Central och hur detta kan kombineras med andra tjänster inom Power Platform för att skapa värdefull insyn i din verksamhet.

Business Central, tidigare kallat NAV, är som bekant Microsofts affärssystem och Microsoft Power Platform är en app-bank som tillsammans tillhandahåller produkterna Power BI, Power Apps och Microsoft Flow. Produkterna skapar gemensamt verktyg som kan användas över många applikationer i Microsofts produktutbud. Integrationerna hämtas dessutom enkelt som appar och spårar sedan data från samtliga applikationer för att presentera data på ett enkelt och överskådligt sätt.

Business central
I April 2019 gick den senaste utgåvan av Affärssystemet Business Central live. Microsoft arbetar hårt för att ständigt göra sina produkter bättre. En del i detta arbete är att löpande släppa omfattande uppdateringar som innehåller intressanta nyheter för att förbättra användarvänligheten ytterligare. Några av de nyheter som finns att tillgå redan idag kan du läsa om här.

Microsoft Power Platform
Utöver Business Central erbjuder Microsoft mer genom Power Platform som i samband med aprilutgåvan också fått nya viktiga funktioner. Men vad är då Power Platform och varför gör det Microsoft så unikt? Power Platform innehåller tre produkter i form av Power BI, PowerApps och Microsoft Flow där data lagras och hanteras via Common Data Service. Detta ger dig som användare möjlighet att få en oöverträffad verktygslåda för att anpassa, bygga ut och integrera Office 365 och Dynamics 365 (Business Central etc.) med din egen miljö. Exempelvis kan du anpassa och bygga ut SharePoint, bygga appar till Dynamics 365 och använda PowerApps för Microsoft Teams. Det är helt enkelt en plattform med kraftfulla möjligheter för dig och ditt team. Nedan presenteras de tre produktområdena Power BI, PowerApps och Microsoft Flow:

Power BI –  Interaktiva instrumentpaneler
Med Power BI kan du genom interaktiva instrumentpaneler skapa relevant information av din data i realtid. Power BI är därför ett kraftfullt verktyg när du vill nå ett bättre affärsresultat eftersom systemet bidrar med kunskap och insikt som behövs för att driva verksamheten framåt. I Power BI kan du även utveckla nya datauppsättningar och genom visuella vyer kan även alla inom din verksamhet se vad som händer och därefter vidta åtgärder innan det är försent. Power-Bi fortsätter också att utvecklas och från uppdateringarna i Aprilutgåvan har vi tagit ut de viktigaste uppdateringarna här:

  • Drill-down funktion – Funktionen innebär att om man har många rapporter och inte använder flera flikar i en rapport, kan man nu hoppa mellan dessa rapporterna. Detta genom att exempelvis högerklicka på en graf och sedan gå direkt in i den underliggande rapporten för att se detaljerna.
  • Expression-based formatting – Med formathantering kan man exempelvis färgmarkera värde i Power BI så att om en omsättning är över budget ska den ha en viss färg för att förtydliga för användaren.
  • Workspace – Denna uppdatering innebär att man numera kan arbeta online via workspace i Power BI. Fördelen med detta är att man kan centralisera sin utveckling i Power BI så att efter att ha byggt data-flow kan man spara det i sitt workspace där datamodellen ligger online. Det innebär att datamodellen är helt centraliserad vilket är effektivt och strukturerat.

PowerApps – Appskaparen
Med PowerApps kan du på bara några få timmar skapa appar som kan ansluta data och köras både via mobila enheter som Android- och iOS och självklart i webbaserade enheter. Om du har en uppgift som är vanligt förekommande kan du skapa en visuellt imponerande applikation för detta som kan utnyttja funktioner som GPS och kameror där du helt anpassar appen efter ditt företagsbehov.

  • Sammanställd affärsdata från olika källor via Common Data Serivce som skapar appar som hänvisar till denna data.
  • Definiera affärsregler och logik som via automatiserade arbetsflöde validerar data och driver dina affärsprocesser.
  • Bygg anpassade anslutningar för skräddarsydda scenarier eller mot ett äldre system där du kan bädda in apparna direkt på en webbplats eller exempelvis SharePoint.

Microsoft Flow – automatiserade arbetsflöde
Med Microsoft Flow får du möjlighet att skapa avancerade och automatiserade arbetsflöde direkt i appar som du sedan kan ansluta till hundratals populära tjänster och andra appar utan att du behöver skriva någon kod. Med Flow kan du se hur effektivt automatisering fungerar för de appar som du och din verksamhet använder varje dag. Exempelvis via SharePoint och OneDrive.

  • Användarna får ett strukturerat tillvägagångsätt för processerna
  • Data blir enhetligt i hela organisationen via affärsprocessflöden
  • Enkelt att komma igång med via mallar för vanligt förkommande scenarios
  • Anpassa flöden via en grafisk vy som är enkel att förstå

Navet är Microsoft Certified Partner sedan många år. Vår långa erfarenhet och höga tekniska kompetens inom affärssystem försäkrar dig om den bästa lösningen. Kontakta därför Navet Affärssystem om du vill veta mer om Microsofts mervärde både för din verksamhet och i förlängningen dina kunder.