042-16 90 30 info@navet.se
Select Page

Senaste nytt om Dynamics 365 Business Central

Det sägs att en bild säger mer än 1 000 ord. Våra nyhetsbrev brukar just vara runt 1 000 ord långa och den här gången hade vi enkelt kunnat bytt ut texten mot en enda bild! Nämligen Dynamics 365 Business Centrals nya logga:

Det första intrycket är att detta är en betydligt modernare logga än NAVs ”diagram och trendlinje”. Det gäller inte bara loggan, systemet är också modernare än NAV, mer om det strax. För om man studerar loggan lite närmare så kan man se en komponent i mitten (Business Central), som navet av systemet, med andra komponenter, externa och interna, runtomkring. Precis så är systemet uppbyggt!

Och det är inte bara loggan som uppdaterats. När man loggar in möts man av ett nytt gränssnitt med nytt färgspråk, mer i linje med Microsofts andra produkter. Man möts även av ett trevligt ”God morgon” (och användarens namn), som självklart varierar beroende på tiden på dagen. Man känner direkt att detta är ett helt nytt system!

För de som inte riktigt har hängt med så är Dynamics 365 Business Central alltså ett helt molnbaserat system (SaaS) med full NAV funktionalitet och lite till. Vi kan inte nog påpeka hur stort detta är i sig med tanke på hur bred och kapabel NAV är som system.

Att det är en SaaS-lösning innebär bla. att varken vi på Navet Affärssystem eller våra kunder behöver fundera på driftsfrågor, utan det är Microsoft som sköter det. Det innebär att uppdateringar sker automatiskt. För att möjliggöra detta kommer alla anpassningar i Business Central att göras i form av Extensions, alltså inte direkt i koden utan som ett tillägg eller en app.

Eftersom Business Central finns i molnet, har integrationer mellan olika tjänster och system blivit enklare. Exempelvis tar det bara några klick för användare att sätta igång en Power BI integration.

När man har navigerat runt och börjat testa lite flöden upptäcker man att i grunden finns NAVs robusta och välutvecklade processer. Detta känns tryggt eftersom det är processer och rutiner som har utvecklats genom många år och även är något som Navet Affärssystem arbetat med väldigt länge.

Framåt väntar nya godbitar
Om vi blickar lite framåt så kommer en stor uppdatering hösten 2018 när Business Central och NAV får samma kodbas. Från och med den uppdateringen kommer också NAV som varumärke att sluta användas och det kommer endast finnas en produkt vid namn Dynamics 365 Business Central. Det är viktigt att notera att kunderna kommer ha valet att köra Business Central som en SaaS-lösning eller en On-prem (traditionell lösning). Denna strategi från Microsoft ligger helt i linje med Navets tankar kring systemet där vi tror på flexibilitet och valmöjligheter för kunden. För vissa kunder kommer On-prem lösningen fortsatt vara vägen framåt och för andra kommer SaaS-lösningen vara det rätta valet. Vi kommer självklart att hjälpa våra kunder när det är dags att ta det beslutet.

Oberoende av plattform (SaaS eller On-prem) kommer Navet Affärssystem att fortsätta leverera Microsoft Dynamics och hjälpa våra kunder till bättre affärer!