042-16 90 30 info@navet.se
Select Page

Dynamics NAV är framtiden

Det händer otroligt mycket spännande på Dynamics NAV fronten just nu! Det senaste året har Microsoft ändrat sin strategi gällande NAV och innan vi får full klarhet kring detta och blickar längre fram kan vi börja med att titta på var vi står idag och därefter spana in i framtiden, Nedanstående bild sammanfattar hela resan där den övre raden är molnlösningar och den undre ”On prem”, dvs. traditionella serverprodukter.

Var står vi idag?
I dagsläget har vi On prem-lösningarna i form av Dynamics NAV 2017 och äldre versioner. Dessa produkter är fullskaliga affärssystem som installeras på servrar där användaren får tillgång till hela systemet.

När det gäller molnprodukter så är det Dynamics 365 for Financials (and Operations), Business edition som gäller. Detta är en renodlad molnlösning (SaaS) med begränsad affärssystem-funktionalitet. Microsofts strategi från början var att lansera fler och fler funktioner till denna lösning och tanken var att den skulle vara fullskalig inom några år.

Den närmaste framtiden
Våren 2018 släpps en uppdatering av Dynamics NAV 2018 ”R2”.

Samtidigt släpps en molnlösning med fullständig NAV funktionalitet som i nuläget har kodnamnet Dynamics 365 ”Tenerife”. Denna produkt är alltså ett fullskaligt affärssystem som kommer att ha exakt samma funktionalitet som Dynamics NAV 2018 ”R2”.

Framöver
Efter våren 2018 kommer produkten att byta namn och kunden kommer att ha möjligheten att välja en SaaS (molnlösning) eller en On prem. SaaS står för Software as a Service och innebär kortfattat att systemet tillhandhålls av Microsoft och kunden behöver ingen egen serverinstallation.

Vad innebär allt detta?
Det är ingen tvekan om att Microsoft satsar för fullt på molnet. De har gått från den tidigare planen att leverera fullständig NAV-funktionalitet i molnet först om några år, till att leverera det redan till våren 2018.

Men de har också insett att alla inte är redo eller av olika skäl inte önskar att ”flytta” till molnet och har därmed kvar möjligheten att ha samma funktionalitet On prem.

Valet ligger därmed hos kunden. För de som idag har en Dynamics NAV installation kommer möjligheten alltså finnas att, vid nästa uppgradering, flytta upp till molnet eller stanna kvar On prem. Samma möjligheter kommer även nya kunder att ha. Dock är det värt att notera att den svenska versionen av Dynamics 365 ”Tenerife” kommer att dröja och kommer inte att släppas samtidigt som den engelska.

Navet Affärssystem kommer självklart att följa utvecklingen på nära håll och även kunna bistå alla våra kunder med den bästa lösningen för att hjälpa er att driva bättre affärer!