042-16 90 30 info@navet.se
Select Page

“Ska du vara VD, ska du älska människor”

Lätträknade är de svenskar som tagit ett svenskt bolag till Nasdaqbörsen i New York och som dessutom avnoterat bolaget från samma börs, till en drömvärdering. Trots att han är svensk personifierar han ”The American Dream”. Möt skåningen Lars Björk som efter 17 år på Qlik, varav tio år som CEO, nu lämnat in passerkortet. Redo för nästa etapp på livets resa.

2016 köptes Qlik ut från börsen för närmare 25 miljarder kronor av den amerikanska buyout-fonden Thoma Bravo. Resan från starten på Ideon i Lund 1993 är som taget ur en saga och 2010 noterades Qlik på den amerikanska Nasdaq-börsen. Omsättningen har sedan den blygsamma starten ökat till runt 6 miljarder kronor per år. Den 11 oktober 2017 meddelades att VD Lars Björk kliver av, 17 år efter starten 2000. Navet möter Lars Björk i en exklusiv intervju.

Hej Lars. Hur beskriver Lars Björk Lars Björk?
Jag är en 55-åring från Borstahusen som växte upp i en medelklassfamilj med en mamma som var lärare och en pappa som var pilot. Jag och mina syskon fick mycket kärlek och har en stor släkt där det fanns en god portion entreprenörskap. Min farbror Claes Björk var chef för Skanska och hjälpte mig efter gymnasiet att få jobb som byggnadsarbetare i New York. När jag återvände hem efter 18 månader, för studier i Lund, kunde jag knappast ana att jag en dag skulle bosätta mig i USA. Som person och företagsledare är jag rak och ärlig. Jag säger som det är och är enkelt att förstå. Jag älskar det sociala sammanhanget och när jag nu avslutat mitt uppdrag för Qlik saknar jag kollegorna och det sociala utbytet. Jag är pragmatisk och resultatinriktad och har alltid arbetat hårt. För att orka med det höga tempot under åren har jag varit mån om att träna för att vara i fysisk och psykisk god form. Idrott är viktigt för mig och jag springer, cyklar, gymmar och spelar golf.

Du har avslutat en 17-årig resa med Qlik – hur känns det och varför slutar du?
Till att börja med trodde jag att jag skulle vara mer tagen av förändringen. Sanningen är att det är lättare. En överraskande reflektion är att jag efter mina första sju veckor nu inser vad reflektion är. Riktig reflektion kräver tid. Beslutet att sluta som VD har vuxit fram de senaste åren. Qlik har varit mitt yrkesliv i 17 år och jag har burit VD-rollen i ett decennium, format tre ledningsgrupper, ökat omsättningen till över 6 miljarder kronor, börsnoterat företaget och tagit det av börsen. Jag har älskat resan och är ohyggligt stolt över hur jag fått bygga lag och driva tillväxt med mina kollegor. Sedan är det ju ett faktum att jag inte haft en helt ledig dag på tio år och aldrig kunnat stänga av. Det är naturligt att man till slut känner mättnad.

Hur beskriva resan med Qlik – hur nöjd är du?
Resan från 25 medarbetare till 2500 bygger på främst två saker. Qlik lanserade en fenomenal produkt i rätt tid och har byggt företaget på en stark företagskultur, grundad i det svenska sättet att arbeta tillsammans. Qlik är tveklöst en av Sveriges största teknikframgångar och det är särskilt häftigt med tanke på den slumrande starten på Ideon i Lund 1993. Då trodde nog ingen att det skulle kunna bli så stort och betyda så mycket för företag över hela världen. När jag kom ombord år 2000 satte vi upp ambitiösa mål och lyckades steg för steg höja ribban. Att rekrytera rätt människor har varit helt avgörande och jag har haft förmånen att bygga lag med förbaskat bra kollegor. Att vi valde att satsa på en ”one trick pony”, med fokus på en produkt, var det många som tvivlade på. Men det var just vårt fokus på en produkt som kom att bli vårt framgångsrecept. Vi var rätt i tiden med rätt produkt som kunde fånga behovet av att analysera och visualisera stora mängder data. Vi valde också att satsa på en vertikal i taget och började med det kanske viktigaste av allt, analys av försäljning. Man kan säga att kunderna utvecklade ett kärleksförhållande till programvaran och protesterar ljudligt om någon ville ta bort den. Jag kommer nog aldrig att få uppleva en ”Qlik-resa” igen.

Hur var det att först notera Qlik på Nasdaq för att sedan köpa ut bolaget?
Alla som varit involverade i en börsnotering vet att det är en kolossal arbetsinsats med extremt mycket arbete. Prospektskrivning, road-shows, mängder med bank- och analytikermöten och tillgänglighet 24/7. När vi noterades på den amerikanska Nasdaq-börsen den 16e juli 2010 var börsklimatet starkt och jag tror att Qlik är Industrifondens bästa investering hittills. Jag är stolt över att ha varit VD för en av tre svenska noteringar i New York, tillsammans med Autoliv och King. Att se sig själv på bild över hela Times Square är också en udda upplevelse kan jag lova. Fram till avnoteringen den 22 augusti 2016 gick det mesta vår väg och jag har inte upplevt några direkta kriser som börs-VD, även om kursen gick upp och ner från tid till annan. Sedan gällde förstås ”beat and race”, dvs att alltid sträva efter att slå förväntningar och gasa vidare mot ännu starkare siffror. Jag vande mig vid att vara en publik person och hålla tungan rätt i mun i möten med analytiker och aktieägare. När man klämmer in 20 analytikermöten på en och samma dag efter en rapport blir man rätt vass i sina budskap.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
Folk runt mig säger att jag är en god ledare och det gör mig stolt att höra. Jag förstod tidigt att laget går före jaget och att rekrytera människor som är bättre på saker än jag är. Bara då kan teamet lyfta. Men sanningen är att jag i början av min karriär var en extrem detaljmänniska. Många runt mig trodde nog inte att jag skulle våga släppa på detaljerna men jag förstod med tiden att det inte skulle funka om jag inte lärde mig att delegera och släppa på ansvaret till andra. Jag har under mina år på Qlik lagt massor av tid på interaktion med medarbetare och att bygga en stark värdegrund och kultur. Jag älskar att samarbeta med människor. Bara då kan man vara en bra VD enligt mig. Sedan tror jag på att bygga så starka ledningsgrupper så att de kan ta beslut utan av VD är med. Allt kan inte alltid gå via Vd:n.

Vilka råd ger du till företagsledare som är på väg att ta liknande uppdrag?
Ska man vara VD ska man älska människor – annars tycker inte jag man ska vara VD. Allt har med människor, möten, samarbete och engagemang att göra. Att påstå att ”ensam är stark” är fel. Var dig själv och autentisk, det märker och uppskattar dina medarbetare. Det är också hälsosamt att utmana sig själv på olika sätt för att hålla sig spänstig i sinnet. Omge dig med människor
som är duktigare än du och behandla andra som du vill bli behandlad.

Vilka har varit dina största utmaningar?
Min största utmaning var nog att flytta till USA med hustru och två tonårspojkar, 12 och 14 år. Att i samma veva bli VD för första gången, på ett företag som var i en expansionsfas med en planerad börsnotering runt hörnet, var en rejäl prövning. Jag hade stora fjärilar i magen och frågade mig ofta… hur ska jag klara detta? Men man växer med uppgiften och min resa med Qlik har präglat mig. En annan prövning för mig handlar om min personlighet. Jag tror alltid gott om människor och är troligen godtrogen, det är mitt sociala arv och något jag är stolt över. Att vara misstänksam och paranoid är inte min melodi. Men det har emellanåt inneburit att jag gått på pumpen med människor, vilket prövat mig.

Framtiden då – hur ser den ut för dig?
Min nyfikenhet ska leda mig och jag ska ta mig tid att fundera ordentligt. Idag arbetar jag från mitt hemmakontor i vår villa utanför Philadelphia och trivs med den friare vardagen. Jag har inte bestämt mig för något specifikt, men sannolikt vill jag stötta och hjälpa till inom Tech i egenskap av rådgivare, själv och i nätverk. Jag får massor av frågor om styrelseuppdrag och investeringar men har lovat mig själv att vara selektiv. Sedan är livet för kort att brottas intellektuellt med människor, så igen handlar det om att få samarbeta med positiva och energirika personer. Sedan är det skönt att vara mer fri och kunna spendera mer tid med min hustru och våra pojkar som nu är vuxna och bor i New York och Malmö.

Du har samarbetat med Navet i många år – på vilket sätt?
Mitt samarbete med Navet går tillbaka till 1992 när jag arbetade för KV-Piraten i Tågarp och även under mina år på Scandstick och Resurs Finans. Navet hjälpte mig som ekonomichef med ERP- och affärssystem och var väldigt kunniga i att skapa affärsvärde i projekten. När jag började på Qlik hjälpte Navet oss med NAV vilket vi rullade med ända fram till 2013. Navets konsulter har alltid varit väldigt kunniga och kunnat kombinera teknologi med genuint intresse och kunnande för vad som skapar affärsvärde. Starka rådgivare som förstår värdet av långsiktiga relationer helt enkelt.